6:15 PM

Dans

Coregrafia

Coregrafia  reprezintă o disciplină care are ca scop conştientizarea, ordonarea şi producerea unor mişcări ale corpului, ale căror semnificaţie se leagă de dans. Coregrafia este o artă practicată de comunităţile omeneşti din cele mai vechi timpuri, transmisă între generaţii mai întâi pe cale intuitivă (prin experienţă) şi mai apoi organizat ca o disciplină de sine stătătoare.


Pornind de la etimologia termenului, coregrafia desemnează „scrierea/notarea dansului”. Legat de aceasta, coregrafia ca formă de disciplină organizată a fost posibilă odată cu inventarea unui sistem de notare prin care să se poată reconstitui mişcările iniţiale la un nivel mare de fidelitate, folosindu-se cunoştinţe specifice în descifrarea respectivei notaţii. Totuşi, dincolo de rigoare, coregrafia încurajează şi improvizaţia, în special în cazul şcolii moderne de coregrafie.




La un alt nivel de generalitate, coregrafia reprezintă organizarea mişcărilor (figuri şi paşi) în vederea producerii de spectacole de dans sau balet. Artistul care îndeplineşte această sarcină se numeşte coregraf.



Street Dance

Street Dance este un "termen umbrelă" (o denumire generală) ce denotă mai multe stiluri de dans, ce au evoluat în spaţii publice precum pe stradă, în curtea şcolilor şi în cluburi. De cele mai multe ori sunt improvizaţii, ce au un caracter social şi încurajează interacţiunea cu publicul dar şi cu alţi dansatori. Termenul de “Street dance” este în general folosit pentru a descrie dansurile hip hop şi funk ce au apărut în Statele Unite în anii '70 şi care sunt într-o continuă creştere şi dezvoltare în cultura hip hop de astăzi (breakdance, popping, locking, hip hop new style, house dance şi electro dance). Aceste tipuri de dans sunt foarte populare în ziua de azi, atât ca exerciţiu fizic, dar şi ca artă şi o formă de competiţie practicată atât în studio-urile de dans, cât şi în alte spaţii.



Competitii sau Battle'uri

Astăzi, concursurile de dans atrag din ce în mai mulţi spectatori şi concurenţi, devenind adevarăte evenimente internaţionale (câteva exemple ar fi Battle of the Year, Juste Debout, House Dance International, Red Bull BC1, Hip Hop International). La concursuri se jurizează battle-uri sau show-uri coregrafice.
În România cel mai cunoscut concurs de dans pentru trupe, atât pe hip hop dar şi breakdance este campionatul HIP HOP INTERNATIONAL ROMANIA, care desemneaza in fiecare an (incepand cu 2010) trupele care reprezinta Romania in Las Vegas la campionatele mondiale. De asemenea, la nivel de licee se organizează anual Cupa Liceelor la Street Dance.


Stiluri

Cele mai cunoscute din stilurile de dans ce se practică în zilele noastre, precum breakdance, popping sau locking au început sa apara în jurul anilor 1970, hip hop new style şi house dance în jurul anilor 1980 în New York şi Los Angeles iar electro dance a apărut în 2000 în Franţa. Deşi la început fiecare stil a apărut şi s-a dezvoltat separat unul de celălalt, astăzi, toate sunt asociate mişcării hip hop deoarece au în comun mai multe elemente de street dance.




Scena street dance-ului este mereu în schimbare cu noi stiluri aparând mereu, inspirate din muzica hip hop si RnB. Krumping-ul este un exemplu de stil de dans ce a abia recent, a trecut din underground în main stream. De asemenea, se obişnuieşte ca mişcări caracteristice de street dance să fie îmbinate cu alte forme mai tradiţionale de dans, dând astfel naştere unor stiluri precum lyrical hip hop (mişcări mai fluide şi cu interpretări teatrale) şi street jazz (un hibrid între hip hop modern şi jazz dance). Aceste stiluri sunt în general concentrate pe coregrafii şi mai puţin pe improvizaţie sau battle-uri şi nu sunt considerate street dance pur, ci o variantă alternativă a tradiţionalelor stilurilor de studio dance.


În Jamaica, muzica dancehall (o versiune modernă a reggae-ului) a dat naştere propriului stil de street dance cu aceeaşi denumire. Este un stil ce s-a dezvoltat mai mult în ultimii 5 ani, alături de alte stiluri noi, ce iau naştere pe străzi în fiecare zi.